Etusivu Matkailupalvelut Virrat Koron Kyläyhdistys

Koron Kyläyhdistys


 koro1 koro2

Koron venesatamassa on veneiden laskuluiska ja 12 paikkainen pienvenelaituri. 
Venesatamasta voi patikoida vaikka Nurminiemen laavulle. Korossa on myös yleinen uimaranta.

Alueelle on rakennettu myös nuotiolaavu "Patalan maja" kyläläisten ja veneilijöiden käyttöön.

koro3

Patalan majalla voi käydä kahvittelemassa oma aloitteisesti tai kyläyhdistyksen
järjestämissä tapahtumissa kunhan muistaa kirjoittaa nimen vieraskirjaan.


Koron historiaa - kylä josta oli tulla kaupunki

Patalan maja on rakennettu varsin tarkkaan samalle paikalle mihin oli vuonna 1859 lääninarkkitehti Carl Axel Setterbergin suunnitteleman Koron kaupungin asemakaavan mukaan suunniteltu uuden kaupungin kirkkoa.

Kaupungin keskustori oli piirretty mäelle, nykyisen Ala-Koron pihakartanolle. Toisen ”satamatoriksi” nimeämänsä torin Setterberg suunnitteli Siirtolanlahden rantaan. Asemakaavaehdotuksessa kaupunkia halkoi kaksi suurta bulevardia, jotka sivusivat kumpaakin toria. Luoteeseen johtava puistokatu olisi suunnitelman mukaan jatkunut maantienä Kurjentielle ja edelleen Peräseinäjoelle. Erikoista kaavassa on mm se, että Siirtolanlahden suun yli oli suunniteltu pengerkatu ja lahti olisi jäänyt kaupungin ”sisälammeksi”.  Pengerkatu johti Koiraojanlahden rantaan sijoitetuille satamalaitureille ja makasiineille.

Tarkemmin Koron kylän uljaaseen historiaan voit tutustua 2010 kesäkuun alussa ilmestyvästä kirjasta ”Patalan pojista moneksi kyläksi”.

Patalanmajan kylähistoria (Koro, Vaskuu, Kantoperä ja osa Pirttikylää) painetaan kaksiosaisena kovakantisena kirjana. Kirjan I osa sisältää kerronnallisen kylien yleisen esihistorian, maa- ja metsätalouden kehityksen, yhdistystoiminnan ja hengellisen elämän vaiheet, liikenne- ja liiketaloushistorian, koulujen historiat, sota-ajan muisteluksia ym. kylien kehityksen varrella tapahtunutta. Kirjan II osa käsittää Patalanmajan isojaon toimituksen sekä talokohtaiset isäntäluettelot aina 1500-luvulta nykypäivään asti.


Kirjan molempien osien yhteinen sivumäärä on noin 650 sivua. Kirjassa on paljon uutta tietoa alueen historiasta ja mukana on runsaasti historiallisia ennen julkaisemattomia valokuvia.


Koron kyläyhdistys ja Vaskuun kyläseura myyvät teosta ennakkotilauksina.

Kirjan molempien osien yhteishinta ennakkotilauksena on 65 €, kirjan 20.5.2010 mennessä maksaneille.

Kirjan ilmestyttyä on molempien osien yhteishinta 70 €.


Kirjan ennakkotilauksen voi hoitaa maksamalla em. ennakkotilauksen hinnan 65 € Virtain Osuuspankin Vaskiveden konttorin Patalanmajan perinnepiirin tilille nro: 552448-21731.


koro4
Kuvat Olli Koro


Kirkkoveneperinteen vaaliminen on Koronkylässä jatkunut jo yli 70 vuoden ajan

Vanha Koro kirkkovene ostettiin Patalanmajan Ns:lle  11.6.1934 kirkkovenelahkokunnalta 1 markan hinnalla. Vene olikin tarpeen, sillä se toimi yleisön kuljetusvälineenä, kun Kalliosaaressa järjestettiin tansseja ja juhannusjuhlia.

Vene oli myös mukana Ruovedellä kirkkoveneiden kilpasouduissa 1939, voittaen kaikki kilpailun kolme koitosta. On huomattava, että tuolloin vene soudettiin Korosta kilpailupaikalle Ruoveteen ja takaisin, eikä suinkaan trailerilla niin kuin nykypäivänä soutukilpailuihin matkataan. Soututapahtumasta on tallennettu Heikki Asunnan ja Sakari Pälsin toimittama filmi kansantieteelliseen arkistoon.

Vanhalla veneellä tehtiin jokakesäinen kirkkomatka Virtain päiville vuosina 1965 – 1980. Viimeisen kirkkomatkan jälkeen vuonna 1980 vene soudettiin Herrasen kanavan läpi eläkepäivilleen Perinnekylän museokoppeliin.

Koro kirkkoveneen huono koppeli oli koitua vanhan Koro-veneen tuhoksi. Venekoppeli oli tehty huonoon paikkaan ja jokaisena keväänä kun tulva nousi, vene makasi peräpuolestaan pari metriä vedessä. Seuraus vuosien myötä oli, että perä lahosi varsin pahasti. Onneksi kylässä oli taitava puumestari Onni Salminen, ja hän taituroi veneeseen uuden peräkokan ja lyhensi lahonneet sivulaudat kovaan puuhun. Koro-vene lyheni alkuperäisestä pituudestaan noin 30cm, mutta tulipahan hyvään kuntoon.

Koska kirkkoveneen vanha koppeli oli mätänemässä kasaan, uusi katos tehtiin vanhalle Koro veneelle 1965.

Nuoriseurantalon salissa tehtiin vuonna 1980 uusi nykyisinkin vielä käytössä oleva 18,5 m pituinen kirkkovene Koro II. Venemestarina oli Matti Rantanen ja apuna hänellä oli Risto Vaskuu. Veneen saamiseksi ulos salista valmistumisen jälkeen jouduttiin eteisen päätyseinään tekemään aukko.

Uusi entistä ehompi koppeli veneen säilytyspaikaksi puolestaan rakennettiin vuonna 2005.

Nykyisellä Koro II veneellä on jatkettu edelleen vanhaa kirkkomatkaperinnettä soutamalla veneellä Juhannuspäivän rantajumalanpalvelukseen Virtain kirkkorantaan.

Tänäkin kesänä Juhannuspäivänä 26.6.2010 klo 8.30 Koro II lähtee Koron venesatamasta 20 hengen soutamana kohti Virtain laivarantaa.

Patalanmajan Nuorisoseura julkaisi Koron kirkkoveneen historiaa varsin seikkaperäisesti selvittävän julkaisun ”Hankapeukalo” vuonna 1992.Koron kyläyhdistys

Puheenjohtaja Pekka Jussila puh.03-4759813

Sihteeri Olli Koro puh.0400-122690

Viimeksi päivitetty (23.03.2011 11:08)

 
Finnish (Suomi)