Etusivu Matkailupalvelut Vilppula Vehkaniemen pihapiiri

Vehkaniemen pihapiiri

 

vehkaniemi20

 

Vehkaniemen pihapiiri


Vehkaniemen pihapiiri ja sen vanhat, talonpoikaiset rakennukset pitävät sisällään monia jännittäviä tiloja ja tarinoita. Menneen elämän jäljet ovat aistittavissa sen seinissä, lattialankuilla, porrasaskelmilla, poluilla, rannoilla, metsissä. Näillä pelloilla ovat kasvaneet ne monet pellavat, joista talon kudonnaiset on kudottu. Rakennusaineet haettiin omasta metsästä. Sukupolvet vaihtuvat, paikat jäävät. Tarinat jatkuvat.

Vehkaniemessä on aina tehty kovasti töitä, mutta talo on tunnettu myös pidoistaan ja vieraanvaraisuudestaan. Tiettyjen tapahtumien järjestäminen on muodostunut perinteeksi. Käden taitoja on talossa aina arvostettu. Vuodesta 2009 lähtien tila on suuntautunut yleisölle avoimempaan suuntaan ja toivottaa tervetulleiksi uudet vieraat, kuten retkeläiset, näyttelykävijät ja juhlaseurueet. Tiloja kunnostetaan vaiheittain ja ne ovat vuokrattavissa eri tarkoituksiin.

Ympäröivä luonto on kaunista, metsät sienisiä ja marjaisia ja vesistöt kalaisia. Ympäristöasioita pidetään täällä arvossa. Metsää hoidetaan monimuotoisen ja luonnonmukaisen metsänhoidon periaatteiden mukaan.

Vehkaniemen kesän 2012 näyttelyt:

Vaihtuvat näyttelyt ovat avoinna yleisölle heinäkuun sunnuntaisin klo 12-16,
jolloin vapaaehtoinen pääsymaksu 2,5 €. Muista yleisöaukioloista ilmoitetaan nettisivuilla ja tapahtumakohtaisesti.

Muina aikoina näyttelyihin pääsee tutustumaan sopimalla ennalta ja tuolloin pääsymaksu on 5 €. Alle 15 v puoleen hintaan, alle kouluikäiset 0 €.
Huom. sovittava etukäteen soittamalla mielellään viimeistään edellisenä päivänä: p. 050 520 6451 / AV. Tarjoilua saatavilla tilauksesta. Pihapiirin kaikkia tiloja esitellään mieluiten ryhmille tilauksesta.

 

Yhteydenotot: p 050 520 6451 / Anneli Vehkaniemi
info(at)vehkaniemi.fi


Osoite: Vehkaniemen Pihapiiri
Salmentakasentie 308
42850 POHJASLAHTI

GPS/GSM 62°09'41'' P / 24°10'52''I

Tutustu myös Pohjaslahteen, Pirkanmaan vuoden kylään 2009:
www.ylapirkanmaa.fi/vilppula/pohjaslahti/

vehkaniemi14

VUOSISATAINEN PERINNEMILJÖÖ

Vehkaniemen tila on vanha sukutila, jonka historia juontaa 1500-luvun puolen välin tienoille, mahdollisesti kauemmaksikin. Varhaisimmat kirjalliset merkinnät talosta ovat vuodelta 1565, maakirjojen pidon alkuajoilta. Nimenä Vehkaniemi esiintyy ensimmäisen kerran vuonna 1776, jolloin tila on erotettu tällä nimellä ruovesiläisen Salon talon torpaksi. Vehkaniemestä tuli itsenäinen tila vuonna 1837, jolla itsellään oli monta torppaa. 400-500 vuoden aikana talon paikka on siirtynyt 200 metriä. Alun alkaen se on sijainnut lähempänä rantaa Kuoppamäessä. Suullisen perimätiedon mukaan talo siirrettiin ylemmäs mäen päälle 1730-luvulla, ilmeisesti silloin, kun omistus vaihtui veljeltä veljelle. Talon vellikellossa on vuosiluku 1733, josta ajasta lähtien tilan tiedetään varmasti olleen saman suvun hallussa. Tätä edeltävän 30 vuoden ajalta kirkonkirjat ovat palaneet.

1900-luvun alussa tilan talouskeskus on muodostanut omavaraisen yksikkönsä, jossa käytännössä melkein kaikki tuotettiin itse. Se saattoi työlllistää oman väen ohella alustalaisineen ja aputyövoimineen kymmeniä henkiä kesäisin ja muina sesonkiaikoina. Pihapiirin läpi on kulkenut maantie ja onpa siellä toiminut sodan jälkeen kangaskauppakin.

Tilan talouskeskukseen kuuluu monta rakennusta:

  • päärakennus (1840-l, osin ehkä 1700-l),
  • pakari-sivurakennus (osin 1700-l ),
  • luhtiaitta (1939),
  • L-muotoinen kaksikerroksinen kivinavetta (puinen yläosa 1940, graniittinen alaosa 1800-l),
  • riihi (1840-l),
  • pajalato (tod.näk. samalta ajalta),
  • maakellari (1900-l),
  • käyttämätön vanha ns. alakellari (1800-l)
  • kaksikerroksinen vilja-aitta eli makasiini (1840-l).

 

Tyylillisesti rakennukset edustavat tyypillistä punamultaista pohjoishämäläistä talonpoikaista rakentamista. Ne muodostavat harvinaisen ehjänä säilyneen kokonaisuuden. Rannassa sijaitsee 1999 valmistunut talon oma rantasauna, grillikatos ja hyvä uimaranta.

 

rantsu1

Viimeksi päivitetty (04.07.2012 11:25)

 
Finnish (Suomi)